کمخونی
احتمال ابتلا به کمخونی بعد از پیوند کلیه چقدر است؟
به دنبال پیوند کلیه ممکن است کمخونی یا آنمی (کاهش تعداد گلبولهای قرمز خون) به دلیل جراحی، عوارض جانبی دارو، عفونت، شکستن غیرطبیعی گلبولهای قرمز خون یا پس زدن پیوند به وجود آید. داروهای کاهنده فشارخون ممکن است باعث شوند بدن شما گلبولهای قرمز کمتری بسازند.
چرا باید به کمخونی اهمیت بدهم؟
کمخونی خفیف میتواند باعث مشکلات جزئی مانند احساس خستگی و کمرنگ شدن پوست شود. در صورت عدم درمان، کمخونی ممکن است باعث کاهش اکسیژن رسانی به اندامها شده و منجر به ایجاد مشکلات خطرناک سلامتی مانند نارسایی قلبی شود.
اگر کمخونی داشته باشم چه اقدامی باید انجام دهم؟
اگر کمخونی دارید، پزشک ممکن است مکمل آهن یا داروهای دیگر تجویز کند. گزینههای زیادی برای انتخاب قرصهای آهن وجود دارد. اگر بدن شما با نوع خاصی از مکمل آهن سازگار نیست، در مورد مصرف گزینههای دیگر با پزشک خود مشورت کنید. پزشک برای تصمیمگیری در مورد بهترین روش درمانی با شما همکاری خواهد کرد. همچنین پیروی رژیم غذایی سالم از اهمیت بسیاری برخوردار است.
نقرس
نقرس چیست؟
نقرس شرایطی است که سطح بالای اسید اوریک خون باعث ایجاد کریستال در مفاصل میشود و باعث تورم دردناک میشود.
احتمال سطح بالای اسید اوریک خون بعد از پیوند کلیه چقدر است؟
بدن شما ممکن است پس از پیوند کلیه، به سختی از شر اسید اوریک (ماده زائد طبیعی در خون) خلاص شود. این اشکال اغلب به دلیل عوارض جانبی داروهای مانند سیکلوسپورین است که منجر به ایجاد سطح بالای اسید اوریک در خون میشود.
در صورت بالا بودن اسید اوریک خون یا نقرس چه اقدامیانجام دهم؟
- دقت در مصرف داروها (تا جایی که ممکن است از مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی اجتناب کنید).
- از مصرف مواد غذایی حاوی گوشت قرمز، غذاهای دریایی، نوشابههای شیرین و الکل خودداری کنید.
- وزن خود را در محدوده سلامتی نگه دارید.
- اگر مبتلا به پرفشاری خون، سطح بالای چربی خون، یا دیابت هستید آنها را کنترل کنید.
فعالیت جنسی و باروری
بعد از پیوند کلیه چه تغییراتی در عملکرد جنسی رخ میدهد؟
اگر مشکل عملکرد جنسی ناشی از بیماری کلیه یا دیالیز باشد، پس از پیوند موفقیتآمیز کلیه عملکرد جنسی بهبود مییابد. شما و همسرتان باید در مورد هرگونه مشکل یا سؤال در مورد عملکرد جنسی، روابط جنسی، پیشگیری از بارداری یا بارداری با تیم پیوند خود مشورت کنید.
به عنوان یک خانم در سن باروری، آیا میتوانم بعد از پیوند کلیه باردار شوم؟
خانمها در سن باروری باید در مورد بارداری یا پیشگیری از بارداری با پزشک پیوند خود مشورت کنند. اگر به فکر باردار شدن هستید، با تیم پیوند خود صحبت کنید. قبل از بارداری باید موارد زیر را رعایت کنید:
- حداقل ۱ سال از زمان پیوند کلیه گذشته باشد.
- تا زمان ثبات عملکرد کلیه پیوندی صبر کنید.
- به پزشک متخصص زنان که تبحر در کنترل بارداری پر خطر دارد مراجعه کنید.
- در مورد خطرات و فواید شیردهی اطلاعات کسب کنید. اگر به شیردهی علاقه دارید، در مورد داروهایی که مصرف میکنید با پزشک متخصص زنان مشورت کنید، چرا که برخی از داروها از طریق تغذیه با شیر مادر به بدن فرزند منتقل میشود و ممکن است برای کودک شما مضر باشد.
سلامت روان
اگر بعد از پیوند کلیه احساس اضطراب یا افسردگی داشته باشم چه میشود؟
اضطراب و افسردگی به دنبال پیوند کلیه شایع است. شما حتی ممکن است به دلیل مسائل جدید و تغییراتی که پس از پیوند کلیه اتفاق میافتد، غافلگیر شوید. این یک احساس طبیعی برای برخی از گیرندگان پیوند است.
دلایل افسردگی و اضطراب چیست؟
افسردگی و اضطراب ممکن است ناشی از اختلال در سلامت، اختلالات خواب یا استرس ناشی از پیوند باشد. بهعنوان مثال، نگرانی شخص پیوند شده در مورد سلامتی فرد زنده اهداکننده کلیه یا نگرانی شخص پیوند شده در مورد مصیبتی که خانواده اهدا کننده پیوند غیرزنده احساس میکنند. برخی از داروهای ضد پس زدن پیوند (سرکوبکننده سیستم ایمنی) نیز ممکن است باعث افسردگی یا نوسانات خُلقی شوند.
در صورت احساس اضطراب یا افسردگی چه کاری باید انجام دهم؟
در مورد این موارد با تیم پیوند خود صحبت کنید تا مشخص شود آیا نیاز به درمان وجود دارد یا خیر. آنها میتوانند با در نظر گرفتن درمان صحیح در این دوره به شما کمک کنند.
شیوه زندگی سالم
چرا بعد از پیوند کلیه شیوه زندگی سالم مهم است؟
شیوه زندگی سالم به دلایل زیادی اهمیت دارد. بسیاری از شرایط از جمله ظهور ابتلا به دیابت بعد از پیوند، کلسترول بالا و پرفشاری خون از طریق عمل به شیوه زندگی سالم بهبود مییابند. شیوه زندگی سالم همچنین به ایجاد احساس سلامتی کمک میکند.
چگونه میتوانم از شیوه زندگی سالم پیروی کنم؟
تیم پیوند در انتخاب مناسب به منظور بهبود سلامتی و شیوه زندگی سالم به شما کمک میکند. شما باید به موارد زیر عمل کنید:
- به روال عادی زندگی مانند کار، مدرسه یا مشاغل خانگی بازگردید.
- با ورزش منظم فعالیت بدنی را افزایش دهید. قبل از شروع برنامه ورزشی، با پزشک خود مشورت کنید.
- غذا خوردن خود را طبق یک رژیم مناسب تنظیم کنید. متخصص تغذیه به شما در انتخاب غذای سالم برای زندگی سالم کمک میکند.
- برای رسیدن به وزن در محدوده سالم، در صورت نیاز وزن خود را کاهش دهید. برای رژیم کاهش وزن با تیم متخصص تغذیه و پیوند خود مشورت کنید. از رژیمهای غذایی زودگذر خودداری شود. پس از رسیدن به وزن در محدوده سلامتی احساس بهتری خواهید داشت.
ترجمه: آذین حنایی
منبع:
National Kidney Foundation