متن کامل خبر را در اینجا بخوانید.
به گزارش روز جمعه ایرنا از پایگاه خبری ساینسدیلی، یکی از مهمترین دلایل بروز آلزایمر، تجمع پلاکهای پروتئین آمیلویید در مغز است. آمیلویید یک اصطلاح عمومی برای پروتئینهایی است که به طور طبیعی در بدن به وجود میآیند. در مغز افراد سالم، این پروتئین نابود میشود؛ ولی در مغز افراد مبتلا به آلزایمر، تجمع مییابد.
محققان دانشگاه توکیو به راهکاری دست یافتند که میتواند پلاکهای آمیلویید را از مغز حذف کند. در این روش اتمهای حاوی اکسیژن به مغز تزریق میشوند و از طریق اشعه مادون قرمز فعال میشوند. در این حالت به راحتی میتوان پلاکهای آمیلویید را از سطح سلول حذف کرد، بدون اینکه صدمهای به سلولهای سالم وارد شود.
محققان از این روش در موشهای زنده استفاده کردند و یک هفته هر روز به مدت نیمساعت موشها را در معرض اشعه مادون قرمز و مولکولهای حاوی اکسیژن که به مغز آنان تزریق شده بود قرار دادند. نتیجه نشان میدهد سطح پروتئین آمیلویید در مغز موشها کاهش قابل توجهی یافته است.
محققان بر این باورند این روش علاوه بر آلزایمر، میتواند در کاهش عوارض جانبی بیماریهایی مانند سکته مغزی موثر باشد. آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است که حافظه، افکار، مهارتهای کلامی و قضاوت، درک مطلب و به طور کلی عملکرد شناختی بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد.
آخرین آمار منتشر شده از سازمان جهانی بهداشت در مورد زوال عقل
– زوال عقل سندرمی است که منجر به انحطاط تفکر، حافظه، رفتار و انجام فعالیتهای روزمره میشود.
–گرچه زوال عقل بیشتر در دوران سالمندی عارض میشود، ولی این اختلال یک بخش طبیعی از پیری نیست.
–در حال حاضر حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و هر ساله نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به این آمار افزوده میشود.
–آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است.
–زوال عقل یکی از مهمترین دلایل ناتوانی و وابستگی سالمندان در سراسر جهان است.
–زوال عقل نه تنها تاثیر جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی بر مبتلایان دارد، بلکه خانواده و جامعه را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
علایم و نشانههای آلزایمر
بسته به پیشرفت بیماری و شرایط بدنی و محیطی هر فرد، علائم و نشانههای بیماری متفاوت است. ولی به طور کلی میتوان علائم آلزایمر و زوال عقل را در سه مرحله مورد بررسی قرار داد.
مرحله اولیه بیماری
در این مرحله معمولا علائم به تدریج نمایان میشوند، گرچه از جانب بیمار و اطرافیان جدی گرفته نمیشوند. مراحل اولیه این بیماری شامل فراموشیهای روزمره، از دست دادن توانایی ردیابی زمان و گمشدن در مکانهای آشناست.
مرحله متوسط
در این مرحله معمولا افراد با نشانههای زیر مواجه میشوند:
فراموشکردن رویدادهای اخیر و نام افراد
گمشدن در خانه
مشکل در مهارتهای ارتباطی
نیاز به کمک افراد برای امور مختلف
تغییر رفتار از جمله سرگردانی و سوالات مکرر
مرحله پیشرفته بیماری
این مرحله معمولا با وابستگی کامل بیمار به افراد شروع میشود و مشکلات حافظه در این مرحله کاملا جدی است و بیمار کاملا کمتحرک میشود.
برخی از علائم دیگر عبارتند از :
غافلشدن از زمان و مکان
مشکل در شناختن اطرافیان
مشکل در راهرفتن
تغییرات رفتاری به ویژه پرخاشگری
مطالعات محققان دانشگاه کالج لندن نشان میدهد تغییر سبک زندگی موجب تاخیر یا توقف زوال عقل میشود. بر اساس این تحقیق با کنترل ۱۲ عامل موثر بر سبک زندگی میتوان در ۴۰ درصد از موارد، بروز زوال عقل را به تاخیر انداخت یا مانع آن شد.
در این تحقیقات اطلاعات به دست آمده در رابطه با اثرگذاری عوامل مختلف بر بروز زوال عقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مشخص شد علاوه بر عواملی مانند از دست دادن شنوایی، افسردگی، کمبود آموزش در کودکی، استعمال دخانیات، عواملی مانند مصرف الکل در میانسالی، آسیبدیدگی سر و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا نیز سه عامل موثر بر ابتلا به زوال عقل هستند که به ترتیب یک، سه و دو درصد از موارد ابتلا به این بیماری را به خود اختصاص میدهند و میتوان از آنها اجتناب کرد.
بر اساس این تحقیقات با وجود این که برخی از عوامل را شخصا میتوان کنترل کرد، جلوگیری از برخی دیگر مانند آلودگی هوا نیاز به سیاستگذاری و مدیریت دولت دارد. در صورتی که تمام عوامل مطرح شده در این تحقیقات به درستی کنترل شود، محققان پیش بینی میکنند که میزان ابتلا به زوال عقل به میزان ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت