ترک سیگار
سازمان مراقبت از کلیۀ داویتا ـ ترجمۀ آذین حنایی
مقدمه
استعمال دخانیات دلیل اصلی بیماری و مهمترین عامل قابل کنترل در پیشگیری از مرگ است. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض دود سیگار خطر ابتلا به بیماری و مرگ را در افراد غیر سیگاری افزایش میدهد. سیگار کشیدن همچنین با بسیاری از بیماریها و مشکلات غیر کشندۀ دیگر از جمله پوکی استخوان، چروک شدن پوست، بیماری زخم معده، ناتوانی جنسی و عوارض بارداری همراه است. حتی سیگار کشیدن به مقدار کم مانند یک نخ در روز، با افزایش خطرات سلامتی همراه است.
ترک دخانیات و ادامۀ روند بدون دخانیات میتواند یک چالش باشد، اما بسیاری از افراد این کار را با موفقیت انجام دادهاند. در این مبحث به بررسی مزایای ترک سیگار و رویکردهایی که میتوانند به موفقیت ترک سیگار کمک کنند، میپردازیم.
مزایای ترک سیگار
ترک سیگار دارای مزایای قابلتوجه و فوری در سلامتی برای خانمها و آقایان در هر سنی است و هرچه زودتر ترک شود، مزایای آن بیشتر است. افرادی که قبل از ۵۰ سالگی سیگار را ترک میکنند، در مقایسه با افرادی که سیگار میکشند، خطر مرگ را در ۱۵ سال آینده ۵۰ درصد کاهش میدهند.
خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهید
بیماریهای قلبی عروقی: کشیدن سیگار خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را دو برابر میکند، بیماریای که میتواند منجر به حملۀ قلبی شود. ترک سیگار میتواند به سرعت این خطر را کاهش دهد. یک سال پس از قطع سیگار، خطر مرگ ناشی از بیماری کرونر قلب تقریباً به نصف کاهش یافته، همچنان با گذشت زمان کاهش مییابد. سیگار کشیدن همچنین خطر سکته و بیماری شریان محیطی را افزایش میدهد (وضعیتی که در آن رگهای خونی که خون را به پاها میرسانند مسدود یا باریک میشوند و باعث درد پا میشوند). این خطرها همچنین پس از ترک سیگار توسط فرد کاهش مییابد.
بیماری ریه: سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماریهای درازمدت ریه مانند بیماری انسدادی مزمن ریه را افزایش میدهد. درحالیکه بسیاری از آسیبهای ریه ناشی از سیگار قابل برگشت نیست، اما قطع سیگار میتواند آسیب بیشتر به ریهها را کاهش دهد. بسیاری از افراد سیگاری با سرفۀ مزمن و خلط، در اولین سال ترک سیگار بهبود این نشانهها را مشاهده میکنند. سیگار کشیدن همچنین با افزایش خطر آسم همراه است و درمان آسم در افرادی که سیگار میکشند، دشوارتر است.
سرطان: سیگار کشیدن باعث تقریباً ۹۰ درصد موارد ابتلا به سرطان ریه است. ترک سیگار خطر ابتلا به سرطان ریه را در مدت پنج سال پس از قطع مصرف کاهش میدهد، اگر چه هنوز خطر سرطان ریه در افرادی که قبلاً سیگار میکشیدهاند در مقایسه با افرادی که هرگز سیگار نکشیدهاند، بیشتر است. قطع سیگار همچنین ممکن است خطر ابتلا به سایر سرطانها مانند سرطانهای سر و گردن، مری، لوزالمعده و مثانه را کاهش دهد. قطع سیگار حتی پس از تشخیص یکی از این سرطانها مفید است، زیرا خطر ابتلا به سرطان دوم را کاهش میدهد و احتمال زنده ماندن از سرطان اول را افزایش میدهد.
بیماری زخم معده: سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری زخم معده را افزایش میدهد. ترک سیگار خطر زخم معده را کاهش داده و میزان بهبودی زخم را افزایش میدهد.
پوکی استخوان: سیگار کشیدن باعث تحلیل استخوان و افزایش احتمال شکستگی مفصل ران در زنان میشود. قطع سیگار پس از حدود ۱۰ سال شروع به معکوس کردن این خطر میکند. افزایش تحلیل استخوان در مردانی که سیگار میکشند نیز مشاهده شده است؛ اگرچه مشخص نیست که با کشیدن سیگار خطر شکستگی استخوان در مردان چقدر افزایش مییابد.
سایر بیماریها: سیگار کشیدن همچنین باعث بیماریهای دیگر میشود؛ ازجمله دیابت نوع ۲، مشکلات جنسی (به عنوان مثال، اختلال نعوظ در مردان)، مشکلات دندانها یا لثهها و عفونتهای خاص. ترک سیگار میتواند خطر ابتلا به این مشکلات را کاهش دهد.
کاهش خطر ابتلا به بیماری در خانواده و دوستان: ترک سیگار همچنین به نفع خانواده و سایر افرادی خواهد بود که با شما وقت میگذرانند، زیرا قرار گرفتن در معرض دود سیگار با موارد خطرناک در سلامت همراه است. در بزرگسالانی که در معرض دود سیگار هستند خطر ابتلا به سرطان ریه، بیماری کرونر قلب و سکته مغزی افزایش مییابد.
کودکانی که در معرض دود سیگار هستند با خطرهای بیشتری مواجهاند که به شرح زیر است:
- سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
- آسم و سایر مشکلات تنفسی
- عفونت گوش و کاهش شنوایی
- توسعۀ بیماری قلبی ـ عروقی یا سرطان در آینده
- خانمهایی که در دوران بارداری سیگار میکشند، خطر عوارضی از جمله زایمان زودرس، سقط جنین و مردهزایی دارند. همچنین نوزادان آنها هنگام تولد کمبود وزن دارند.
آماده شدن برای ترک سیگار
سیگار کشیدن به عنوان یک بیماری اعتیادآور مزمن شناخته شده است و برای برخی (نه همه) افراد سیگاری ترک آن بسیار دشوار است. افراد میتوانند از نظر سیگار کشیدن، موفقیت در ترک، علایمی که هنگام ترک دارند و عواملی که منجر به عود میشود تفاوت زیادی داشته باشند. بسیاری از افراد، بدون کمک داروها یا سایر حمایتها، سعی میکنند خودشان ترک کنند. میزان موفقیت در این شرایط بسیار کمتر است. اگر تجربۀ ناموفقی در ترک سیگار دارید، نوبت بعدی که خواستید اقدام به ترک سیگار کنید، از کارشناسان مرتبط کمک بخواهید.
هنگامیکه تصمیم به ترک سیگار گرفتید، اولین قدم معمولاً تعیین تاریخ ترک است. تاریخ ترک روزی است که شما سیگار را کاملاً ترک میکنید. در حالت ایده آل، این تاریخ باید در دو هفتۀ آینده باشد، اگرچه برخی از افراد تاریخ خاصی را انتخاب میکنند که برای آنها مهم باشد (به عنوان مثال تولد، سالگرد یا تعطیلات).
بسیاری از پزشکان توصیه میکنند در تاریخ ترک سیگار، یکباره سیگار را ترک کنید. با اینحال، برخی از افراد ترجیح میدهند تعداد سیگارهای خود را قبل از تاریخ ترک سیگار به تدریج کاهش دهند.