در دنیای مدرن امروزی، عوامل زیادی وجود دارند که باعث استرس واضطراب میشوند. یکی ازاین عوامل اخباراست که این روزها به دلیل پیشرفت تکنولوژی به سرعت و به طورمستمرازطریق شبکههای اجتماعی و سایررسانهها منتشرمیشود و روی تفکر، رفتار و احساسات افراد تأثیرمیگذارد.
اگرچه کسب آگاهی دربارهی رویدادهای مختلف به افراد در درک بهتر دنیایی که در آن زندگی میکنند کمک میکند، اما بر کسی پوشیده نیست که استرس ناشی از دریافت اخبار میتواند عواقب جدی داشته باشد و به بروزمشکلاتی مانند اختلال خواب، حالت تهوع، پرفشاری خون و حتی تضعیف سیستم ایمنی منجر شود.
چرا پیگیری اخبار روی سلامت روان تأثیر دارد؟
استرس میتواند باعث تغییرالگوی خواب و الگوی غذا خوردن، بدتر شدن مشکلات سلامت روان، اختلال تمرکز و ترس و نگرانی در مورد سلامتی خود و اطرافیان شود.
اخبارنگرانکنندهای که بهطورمداوم منتشر میشود، سطح استرس را افزایش میدهد. حتی ممکن است که بیشتراین اخباراطلاعات مفیدی در اختیارما قرارندهند و فقط ما را به اطلاع پیدا کردن از اخبار و دنبال کردن آن معتاد میکنند. علاوه براین، اغلب رسانهها به عناوین هیجانانگیز توجه میکنند و به جای اخبار مثبت روی رویدادهای منفی تمرکز دارند.
پیگیری بیش از حد اخبار منفی بسیار سمی بوده و روی روحیه ی افراد تأثیر میگذارد؛ حتی اگر در اخبار فقط سر و صدا شنیده شود، باز هم سلامت روان فرد تحت تأثیر قرار میگیرد. خواندن مداوم اخبار هم میتواند مضر باشد، چون دریافت مداوم اطلاعات منفی روی مغز تأثیر دارد. وقتی تهدیدی را تجربه میکنید، مغز پاسخ جنگ یا گریز را فعال میکند و سیستمهای بدن براین اساس واکنش نشان میدهند.
اخبار منفی به صورت مکرر می تواند منجر به بدبینی در انسان گردد که می تواند بر سلامت روان افراد تاثیر مخرب بگذارد. برخی از این تاثیرات رفتاری شامل موارد زیر میشود:
– شکایت کردن متداوم و نارضایتی دائمی
– احساس ضعف در کنترل مسائل شخصی
– مقابله نکردن با موضوعات و تسلیم شدن به بهانه شکست خوردن
– رها نمودن ایده های نو
– در برابر تغییرات مقاومت نمودن
همچنین پیگیری مداوم اخبار منفی می تواند درذهن انسان حس ناامیدی ایجاد کند . زیرا اخبار منفی عمدتا اخبار ناامید کننده ای هستند که جوانب بد قضایا را نشان می دهند و این می تواند در افراد حس امید به آینده را از بین ببرد.
چگونه با اثرات منفی اخبار مقابله کنیم؟
بسیاری از افراد با دنبال کردن اخبار دچاراسترس میشوند. برای مقابله با این احساس منفی و کاهش تأثیرات مخرب آن میتوانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:
- ۱. زمان محدودی را برای دنبال کردن اخبار مشخص کنید:
وقتی یک بحران یا رویداد خاص اتفاق میافتد، بسیاری از ما به سرعت به سراغ اینترنت، شبکههای اجتماعی و سایر رسانهها میرویم تا ازجزئیات واقعه مطلع شویم. زیادهروی دراین کار و پیگیری مداوم اخبار منفی و استرسزا از نظر احساسی انسان را تحت تأثیر قرار داده و باعث افزایش تحریکپذیری میشود. به همین دلیل توصیه میشود که به جای پیگیری مداوم اخبار کمتر از ۳۰ دقیقه در روز شبکههای اجتماعی را جستوجو کنید یا به تماشای برنامههای خبری تلویزیون بپردازید.
- ۲. زمان نگرانی را کاهش دهید:
اختصاص زمان خاصی از روز برای فکر کردن به موضوعات استرسزا و نگرانکننده «زمان نگرانی» نامیده میشود. تعیین زمان نگرانی، یک استراتژی برای مدیریت علائم اضطراب است.
اخبار مختلف را بررسی کرده و هر چیزی را که باعث نگرانی شما میشود، شناسایی کنید. سپس برای فکر کردن و حل آن وقت بگذارید. زمانی که به این کار اختصاص میدهید باید به اندازهی کافی از زمان خواب شما فاصله داشته باشد تا مغز بتواند قبل از رفتن به رختخواب مدتی استراحت کند.
توصیه میشود که با برنامهریزی روزانه پیگیری اخبار و نگرانی ناشی از آن را به حداقل برسانید. بعد از اینکه زمان نگرانی شما تمام شد، اخبار را کنار بگذارید و به خود یادآوری کنید که فعلاً وقت نگران بودن نیست و بعد از آن، روی چیزهای دیگر تمرکز کنید. به تدریج مغز شما به این رویهی جدید عادت میکند و می تواند به راحتی افکار استرسزا را از خود دور کند.
- ۳. قبل و بعد از پیگیری اخبار احساس خود را بررسی کنید:
بعد از اینکه زمان تماشای اخبار را محدود کردید، گام بعدی این است که احساس خود را قبل و بعد از تماشای اخبار بسنجید تا به نحوهی تأثیر آن روی خودتان پی ببرید. یک بررسی سریع انجام دهید و از خودتان این سؤال را بپرسید که آیا احساس آگاهی و آرامش میکنید یا وحشتزده، عصبانی و بدبین هستید. اگر مضطرب شدهاید، باید میزان مواجهه با اخبار و منابع دریافت آن را بررسی کرده و مدت زمان پیگیری اخبار را کاهش دهید.
- ۴. رسانههای خبری معتبر را انتخاب کنید:
یکی از شیوههای سالم برای دنبال کردن اخبار، استفاده از رسانههای معتبر است که از خبرنگاران باتجربه استفاده میکنند و دیدگاههای متعادلی دارند. البته باید مراقب باشید که در مراجعه به این نوع منابع خبری هم زیادهروی نکنید.
همانطور که احتمالاً هر روز زمان خاصی را برای غذا خوردن تعیین کردهاید، باید در مورد اخبار هم به همین شیوه عمل کنید؛ یعنی با پیگیری منابع خبری موثق از آنچه که در جهان و محیط اطراف شما رخ میدهد، مطلع شوید و سپس خود را با چیزهای دیگر سرگرم کنید.
- ۵. خلاصهی اخبار را از افراد مورد اعتماد خود بشنوید:
اگر تماشای اخبار در شما باعث افزایش علائم اضطراب یا افسردگی میگردد، توصیه میشود از قرارگیری در معرض اخبار و پیگیری مداوم آن بپرهیزید. درعوض، میتوانید از اعضای خانواده یا یکی از دوستان نزدیک خود بخواهید که شما را به صورت گزینشی در جریان اخبار قرار دهد. بهعنوان مثال، این شخص میتواند چند بار درهفته با شما تماس گرفته و مهمترین اخبار را برایتان بازگو کند.
هیچ دلیلی وجود ندارد که همهی ما بهطور مداوم در معرض اخبار قرار بگیریم و از تمام اتفاقات مطلع باشیم. این تفکر که میتوانیم با جمعآوری اطلاعات بیشتر بر موقعیت تسلط پیدا کنیم یا از اتفاقات آینده مطلع شویم، اشتباه است.
- ۶. عضو یک خبرنامه یا پادکست خبری شوید:
به جای اینکه دائماً شبکههای اجتماعی و سایر رسانهها را برای اطلاع از اخبار جستوجو کنید، بهتر است عضو یک خبرنامه یا پادکست خبری شوید تا زمان و محتوای دریافتی شما بهطور خودکار محدود شود. با این کار از زحمت جستوجو در بین اخبار جدید خلاص میشوید. علاوه بر این، میتوانید در حین ورزش به پادکست گوش دهید. این کار به کاهش سطح اضطراب و نگرانی شما کمک میکند.
. مواجهه با سایر عوامل استرسزا را محدود کنید:
نکتهی دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، محدود کردن زمان معاشرت با بعضی از افراد است. اگر یکی از اعضای خانوادهی شما عادت به انتشار مقالات مشکوک از منابع ناشناس و غیرمعتبر دارد، برای مدتی او را دنبال نکنید؛ حتی میتوانید به او بگویید که علاقهای به شنیدن این موضوع ندارید و ترجیح میدهید که دربارهی چیز دیگری صحبت کنید. گاهی اوقات، گفتن این جملات باعث میشود شخص مورد نظر از صحبت کردن دربارهی این نوع موضوعات منصرف شود.
«از اینجا به بعد برای شمارۀ آذر ۱۴۰۳»
- ۷. عبارتهای مثبت را تکرار کنید:
پیگیری اخبار مثبت به معنی انکار واقعیت نیست، بلکه به معنی ایجاد حد و مرز است. برای محدود کردن تأثیر اخبار منفی تکرار کردن عبارتهای مثبت را امتحان کنید. بهعنوان مثال، به خود بگویید «گزارشهای منفی هیچ تأثیری روی من ندارند. من از تمام اتفاقات دنیا مطلع هستم، اما اجازه نمیدهم زندگی من را تحت تأثیر قرار دهند. من در مقابل اثرات این اخبار مقاومت میکنم و وظیفهی خود را در بهبود شرایط انجام میدهم.
اگرچه این روزها ممکن است به نظر برسد که کل اخبار جدید منفی است، اما رسانههایی وجود دارند که داستانهای مثبت و نشاط آور را نیز به اشتراک میگذارند. همچنین میتوانید یک زنجیره متنی را با دوستان و خانواده شروع کنید که به طور خاص به اشتراک گذاری اخبار مثبت اختصاص دارد. این کار میتواند به جبران برخی از اخبار نگرانکنندهای که ممکن است بر سایتهای خبری معمولی شما تسلط داشته باشد کمک کند.
- ۹. پس از دریافت اخبار، یک کار مفید انجام دهید:
برای بسیاری از ما، پیگیری اخبار روزانه ضروری است. بنابراین برای مقابله با احساس ترس، اضطراب و نگرانی که اغلب با اخبار منفی همراه است، پیشنهاد میشود که بلافاصله بعد از شنیدن اخبار، یک کار مفید یا مثبت انجام دهید. بهعنوان مثال، قدم بزنید، حمام کنید، مدیتیشن کنید، شیرینی بپزید، تمرینات تنفسی را انجام دهید یا با یکی از دوستانتان تماس بگیرید. ما در حال حاضر در دنیایی زندگی میکنیم که باید با پرت کردن حواسمان به سلامت روان خود کمک کنیم.
- ۱۰. به اندازهی کافی استراحت کنید:
خواب یکی از نیازهای اساسی بدن است که اگر برآورده نشود، استرس را تشدید میکند. هر چقدر میزان خواب شما کمتر باشد، بیشتر مستعد اضطراب و منفینگری میشوید. درعوض، اگر خواب کافی داشته باشید، بهتر میتوانید با استرس ناشی از اخبار منفی مقابله کنید.
- ۱۱. به وضعیت تغذیهی خود توجه کنید:
برای مقابله با اثرات منفی اخبار بد باید به اصول مراقبت از خود توجه کنید. تغذیهی نامناسب و دریافت ناکافی مایعات میتواند استرس مضاعفی را بر بدن و درنتیجه سلامت روان شما تحمیل کند. استرس اشتها را کم میکند و باعث کاهش توجهی شما به وضعیت تغذیه تان میشود. بنابراین، مهم نیست که در حال حاضر در دنیا چه اتفاقی میافتد؛ سعی کنید تا حد امکان با دریافت مواد مغذی و مایعات کافی از سلامت خود حمایت کنید.
۱۲– از خواندن اخبار پیش از خواب اجتناب کنید:
خواندن اخباردرست قبل ازخواب احتمالاً باعث ایجاد اضطراب میشود و ذهن شما را در تنش نگه میدارد. علاوه بر این، نور آبی ساطع شده از دستگاههای الکترونیکی شما نیز ممکن است در چرخه طبیعی خواب بدن شما اختلال ایجاد کند. با اجتناب ازدنبال کردن اخبار حداقل یک ساعت قبل از خواب، از خواب خود محافظت کنید.
۱۳-وقت خود را صرف کارهای داوطلبانه کنید:
بسیاری از استرسهای مرتبط با اخبار باعث میشود افراد احساس ناتوانی در وضعیت را داشته باشند، اما وقتی فردی تصمیم میگیرد انرژی خود را در کارهای داوطلبانه به کار گیرد، تغییر مثبتی درجهان ایجاد میکند. نه تنها کارداوطلبانه باعث ایجاد احساسات خوب میشود، بلکه فرصتی را برای یافتن دوستان جدیدی فراهم میکند که میتوانند منبع حمایت عاطفی باشند.
۱۴- ارتباطات معنیدار را حفظ و ایجاد کنید:
دوستان و خانواده معمولا درمواقعی که احساس ناراحتی یا اضطراب میکنید، حمایت مورد نیاز را ارائه میدهند. به جای تکیه بر ارتباط از طریق رسانههای اجتماعی، سعی کنید شخصاً با هم ارتباط برقرار کنید. ارتباط به صورت آنلاین، تاثیرگذاری کمتری دارد و همچنان ما را در معرض اخبار بیشتر و نظرات جنجالی قرار میدهد.
۱۵- از موضوعات تحریکآمیز دوری کنید:
اگر بین شما و خبری که دنبال میکنید یک رابطه شخصی وجود داشته باشد، استرسی که حس میکنید دو چندان خواهد بود. اگر متوجه شدهاید که برخی کانالهای خبری و شبکههای تلویزیونی اخباری را پوشش میدهند که برای شما خوشایند نیست، بهتر است که دیگر این منابع خبری را دنبال نکنید. حتی این امکان در برخی از شبکههای اجتماعی فراهم است تا با مشخص کردن واژههایی که نسبت به آنها حساسیت دارید، خبرهای مرتبط با چنین واژههایی را دریافت نکنید.
کلام آخر:
-صرف نظر از اینکه چه نامی بر آن میگذارید، امروزه اضطراب ناشی از خبر به پدیده خیلی رایجی تبدیل شده و امری طبیعی است ما در دوران نامطمئنی زندگی میکنیم وواقعیت این است که این عدم اطمینان خود به عامل اصلی اضطرابزایی بین مردم مبدل شده است .
-تماشای اخبار میتواند در مورد مسائل روز اطلاعات مهمی را در اختیار شما قرار دهد، اما پیگیری مداوم آن و دریافت اطلاعات بیش از حد برای سلامت روان مضر است. اگر در کنترل مشکلات سلامت روان خود ناتوان هستید یا به تازگی دچارعلائم جدیدی مثل اضطراب یا افسردگی شدهاید، بلافاصله برای دریافت کمک تخصصی اقدام کنید.
-خبر خوب همیشه وجود دارد، حتی اگر در زیرگزارشهای بی شماری از خشونت، نفرت، و طمع مدفون شود. یافتن داستانهای شاد و نشاطآوررا به عنوان یادآوری این که هنوز خوبی وجود دارد، حتما دنبال کنید.
– اخبار بد می تواند تاثیرات نامطلوب جسمی و روانی روی افراد بگذارد. بنابراین باید بیش از حد درمعرض این اخبار قرارنگیریم و تا جایی که ممکن است خود را از نظر روحی و روانی تقویت کنیم. گرچه اخبارمنفی تا حدی برای آگاهی بخشی و پند آموزی می تواند مفید باشد. اما توجه بیش از حد به این اخبار قطعا مخرب است و اثرات نامطلوبی روی انسان بر جای می گذارد.