کنترل استرس ناشی از دریافت اخبار منفی (قسمت اول)

  • مهر ۱۴۰۳
  • دیدگاه غیر فعال شده است

در دنیای مدرن امروزی، عوامل زیادی وجود دارند که باعث استرس و اضطراب می‌شوند. یکی از این عوامل، اخبار است که این روزها به دلیل پیشرفت تکنولوژی به‌ سرعت و به‌طور مستمر از طریق شبکه‌های اجتماعی و سایر رسانه‌ها منتشر می‌شود و روی تفکر، رفتار و احساسات افراد، تأثیر می‌گذارد.

اگرچه کسب آگاهی دربارۀ رویدادهای مختلف به افراد در درک بهتر دنیایی که در آن زندگی می‌کنند، کمک می‌کند اما بر کسی پوشیده نیست که استرس ناشی از دریافت اخبار، می‌تواند عواقب جدی در پی داشته باشد و به بروز مشکلاتی مانند اختلال خواب، حالت تهوع، پُرفشاری خون و حتی تضعیف سیستم ایمنی، منجر شود.

چرا پیگیری اخبار روی سلامت روان، تأثیر دارد؟

استرس می‌تواند باعث تغییر الگوی خواب و الگوی غذا خوردن، بدتر شدن مشکلات سلامت روان، اختلال در تمرکز و ایجاد ترس و نگرانی درمورد سلامتی خود و اطرافیان شود.

اخبار نگران‌کننده‌ای که به‌طور مداوم منتشر می‌شوند، سطح استرس را افزایش می‌دهند. حتی ممکن است که بیشتر این اخبار، اطلاعات مفیدی در اختیار ما قرار ندهند و فقط ما را به مطلع شدن از اخبار و دنبال کردن آن معتاد می‌کنند. علاوه بر این، اغلب رسانه‌ها روی عناوین هیجان‌انگیز، تأکید می‌کنند و به‌جای اخبار مثبت روی رویدادهای منفی تمرکز دارند.

پیگیری بیش از حد اخبار منفی، بسیار سمی بوده و روی روحیۀ افراد، تأثیر می‌گذارد. حتی اگر در اخبار، فقط سروصدا شنیده شود، باز هم سلامت روان فرد، تحت تأثیر قرار می‌گیرد. خواندن مداوم اخبار هم می‌تواند مضر باشد، چون دریافت مداوم اطلاعات منفی، روی مغز تأثیر دارد. وقتی تهدیدی را تجربه می‌کنید، مغز، پاسخ جنگ یا گریز را فعال می‌کند و سیستم‌های داخلی بدن بر این اساس واکنش نشان می‌دهند.

 

پیگیری بیش از حد اخبار منفی، بسیار سمی بوده و روی روحیۀ افراد، تأثیر می‌گذارد.

 

مطلع شدن از اخبار منفی به صورت مکرر، می‌تواند منجر به بدبینی در انسان شود که این امر، می‌تواند بر سلامت روان افراد، تأثیر مخرب بگذارد. برخی از این تأثیرات مخرب رفتاری شامل موارد زیر است:

  • شکایت کردن مداوم و نارضایتی دائمی؛
  • احساس ضعف در کنترل مسائل شخصی؛
  • مقابله نکردن با موضوعات و تسلیم شدن به بهانۀ شکست خوردن؛
  • رها کردن ایده‌های نو؛
  • مقاومت در برابر تغییرات.

همچنین پیگیری مداوم اخبار منفی، می‌تواند در ذهن انسان، حس ناامیدی ایجاد کند زیرا اخبار منفی، عمدتاً اخبار ناامیدکننده‌ای هستند که جوانب بد قضایا را نشان می‌دهند و این می‌تواند در افراد، حس امید به آینده را از بین ببرد.

چگونه با اثرات منفی اخبار، مقابله کنیم؟

بسیاری از افراد با دنبال کردن اخبار، دچار استرس می‌شوند. برای مقابله با این احساس منفی و کاهش تأثیرات مخرب آن، می‌توانید راهکارهای زیر را امتحان کنید:

زمان محدودی را برای دنبال کردن اخبار مشخص کنید

وقتی یک بحران یا رویداد خاص اتفاق می‌افتد، بسیاری از ما به‌ سرعت به سراغ اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و سایر رسانه‌ها می‌رویم تا از جزئیات واقعه، مطلع شویم. زیاده‌روی در این کار و پیگیری مداوم اخبار منفی و استرس‌زا از نظر احساسی، انسان را تحت تأثیر قرار داده و باعث افزایش تحریک‌پذیری می‌شود. به همین دلیل، توصیه می‌شود که به‌جای پیگیری مداوم اخبار، کمتر از ۳۰ دقیقه در روز، شبکه‌های اجتماعی را جست‌وجو کنید یا به تماشای برنامه‌های خبری تلویزیون بپردازید.

زمان نگرانی را کاهش دهید

اختصاص زمان خاصی از روز برای فکر کردن به موضوعات استرس‌زا و نگران‌کننده «زمان نگرانی» نامیده می‌شود. تعیین و کاهش زمان نگرانی، یک استراتژی برای مدیریت علائم اضطراب است.

اخبار مختلف را بررسی کرده و هر چیزی را که باعث نگرانی شما می‌شود، شناسایی کنید. سپس برای فکر کردن و حل آن، وقت بگذارید. زمانی که به این کار اختصاص می‌دهید باید به اندازۀ کافی از زمان خواب شما فاصله داشته باشد تا مغز بتواند قبل از رفتن به رختخواب، مدتی استراحت کند.

توصیه می‌شود که با برنامه‌ریزی روزانه، پیگیری اخبار و نگرانی ناشی از آن را به حداقل برسانید. بعد از اینکه زمان نگرانی شما تمام شد، اخبار را کنار بگذارید و به خود یادآوری کنید که فعلاً وقت نگران بودن نیست و بعد از آن، روی چیزهای دیگر تمرکز کنید. به ‌تدریج، مغز شما به این رویۀ جدید، عادت می‌کند و می‌تواند به‌ راحتی افکار استرس‌زا را از خود دور کند.

قبل و بعد از پیگیری اخبار، احساس خود را بررسی کنید

بعد از اینکه زمان تماشای اخبار را محدود کردید، گام بعدی این است که احساس خود را قبل و بعد از تماشای اخبار بسنجید تا به نحوۀ تأثیر آن روی خودتان پی ببرید. یک بررسی سریع انجام دهید و از خودتان این سؤال را بپرسید که آیا احساس آگاهی و آرامش می‌کنید یا وحشت‌زده، عصبانی و بدبین هستید. اگر مضطرب شده‌اید، باید میزان مواجهه با اخبار و منابع دریافت آن‌ را بررسی کرده و مدت زمان پیگیری اخبار را کاهش دهید.

نویسنده

قبلی «
بعدی »