نقش آنتی اکسیدان‌ها در تقویت سلامت کلیه‌ها

  • فروردین ۱۴۰۴
  • دیدگاه غیر فعال شده است

انتخاب مواد غذایی مناسب و رعایت اصول صحیح تغذیه‌ای، می‌تواند به بهبود وضعیت کلیه‌ها و جلوگیری از ابتلا به نارسایی حاد و مزمن کلیه، کمک کند. رعایت اصول تغذیه نه تنها به بهبود عملکرد کلیه‌ها و پیشگیری از آسیب آنها کمک می‌کند، بلکه کیفیت زندگی را نیز بهبود می‌بخشد.

یکی از عوامل مؤثر در سلامت کلیه‌ها مصرف آنتی اکسیدان‌های طبیعی است. میزان بالای مواجهه با سموم و مواد زائد از یک سو و تولید رادیکال‌های آزاد از سوی دیگر، می‌تواند کلیه‌ها را در معرض «استرس ‌اکسیداتیو» و در نتیجه، آسیب سلولی قرار دهد. افزایش رادیکال‌های آزاد، می‌تواند اختلال و آسیب کلیوی را به دنبال داشته باشد که این امر، سبب آسیب‌های توبولی و گلومرولی می‌شود. از سوی دیگر، سبک زندگی نادرست، شامل کم‌تحرکی و رژیم غذایی نامناسب و استرس‌های روزمره، می‌تواند این آسیب را تشدید کند. آنتی‌اکسیدان‌ها در مقابل انواع گونه‌های اکسیژنِ فعال، اثری محافظتی دارند و به همین دلیل، می‌توانند مانع از آسیب سلولی و عملکردی در کلیه‌ها شوند. بدن برای مقابله با رادیکال‌های آزاد به آنتی اکسیدان‌های مختلف نیاز دارد و مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان، سد دفاعی بدن را در برابر استرس ‌اکسیداتیو، تقویت می‌کند. میوه‌ها و سبزیجات رنگی مانند گوجه فرنگی، هویج، اسفناج، کلم بروکلی، توت فرنگی و مرکبات، غلات کامل، آجیل، دانه‌ها و جوانۀ گندم، منابع اصلی آنتی اکسیدان هستند. مواد دارای ویتامین  Cمثل اکثر میوه‌ها و سبزیجات، مواد دارای ویتامین  E مثل مغزها و دانه‌ها و مواد غذایی حاوی روی و سلنیوم نیز از منابع غنی آنتی اکسیدان، محسوب می‌شوند. با توجه به فواید آنتی اکسیدان‌ها ممکن است این تصور ایجاد شود که مکمل‌های آنتی اکسیدانی با دوز بالا نیز مفید هستند. اما هیچ مدرکی مبنی بر اینکه مکمل‌های آنتی اکسیدانی با دوز بالا می‌توانند در حفظ سلامت و تقویت عملکرد کلیه‌ها نقش داشته باشند و یا از ابتلا به بیماری‌های کلیوی جلوگیری کنند، وجود ندارد. در واقع، حتی ممکن است دوز بالای برخی آنتی اکسیدان‌ها مضر بوده، خطر ابتلا به بعضی از سرطان‌ها را افزایش دهد.

ترکیبات غذایی با اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی طبیعی، می‌توانند در بهبود سلامت کلیه‌ها مؤثر باشند. از جمله مهم‌ترین این ترکیبات، می‌توان به ادویه‌ها (به‌ویژه زعفران، زردچوبه، دارچین و زنجبیل)، سیر، پیاز و مغزها و دانه‌ها اشاره نمود. رعایت رژیم غذایی متعادل و متنوع، می‌تواند شما را از دریافت کافی آنتی اکسیدان‌ها و مواد غذایی ضد التهاب، مطمئن کند.

 

 

سوتیتر

آنتی ‌اکسیدان‌ها برای بدن، اثری محافظتی دارند اما دوز (مقدار) بالای برخی آنتی اکسیدان‌ها مضر بوده، خطر ابتلا به بعضی از سرطان‌ها را افزایش می‌دهد!

 

 

علاوه بر میوه‌ها و سبزیجات، اسیدهای چرب اُمگا۳ نیز می‌توانند اثرات ضد التهابی داشته باشند. مطالعات، نشان داده‌اند که مصرف غذاهای دریاییِ غنی از اسید چرب امگا۳ مثل زیتون، روغن زیتون و روغن کانولا با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های کلیوی، همراه بوده‌اند. همچنین بیماری‌های قلبی و عروقی، یکی از عوارض شایع در بیماران مبتلا به بیماری مزمن کلیه است که مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر در این بیماران نیز به‌شمار می‌رود به‌ طوری‌ که بیماری‌های قلبی و عروقی، علت نیمی از موارد مرگ‌و‌میر در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه، محسوب می‌شوند. اسیدهای چرب امگا۳ موجب کاهش التهاب و بهبود اختلالات چربی خون می‌شوند. اختلالات چربی خون شامل افزایش تری‌گلیسرید، کلسترول تام و کلسترول LDL (کلسترول بد) و کاهش کلسترول HDL (کلسترول خوب) هستند که اسید‌های چرب امگا۳ این اختلالات را بهبود می‌بخشند و به این ترتیب، نقش بسزایی در کاهش آسیب کلیه، ایفا می‌کنند.

نویسنده

قبلی «
بعدی »